Plafondkoelsysteem ALPETY

Toepassingsgebieden

Verschillende paneeluitvoeringen en koelplafondlamellen voor de inbouw in comfortruimten zoals kantoren, warenhuizen, restaurants, bioscopen of ultrareine zones bij lucht-/waterairconditioningsinstallaties. In cominatie met metalen of gipskartonnen plafondplaten voorzien door de installateur kunnen de koelplafondelementen als koelplafond over een grote oppervlakte, als koelplafondzeil of in combinatie met opgehangen plafondsystemen in de ruimte worden geïntegreerd.

Functie

Koelplafonds zijn watergebonden stralingssystemen waarvan de voordelen in de stille koeling, de geringe energietransportkosten en de hoge tevredenheidsgraad door volledig tochtvrije koeling, de gelijkmatige temperatuursverdeling in de ruimte en de koele oppervlaktetemperaturen liggen.
Er moet echter rekening mee worden gehouden dat koelplafondsystemen door een aanvullende mechanische ventilatie en gedeeltelijk door klimatisering moeten worden ondersteund.
Koelplafonds geven via convectie en straling het koelvermogen aan de ruimte af. De ruimtelucht in het plafond koelt af en daalt omwille van de hogere dichtheid in het verblijfsgebied. Door de warmtebronnen die zich in de ruimte bevinden, stijgt de verwarmde ruimtelucht daarentegen op. Zo ontstaat een gedwongen luchtcirculatie met zeer lage stromingssnelheden. Verder geeft het koelplafond het koelvermogen door straling aan de oppervlakken in de omgeving af. Van zodra de straling een oppervlak in de omgeving raakt, wordt de stralingsenergie, onafhankelijk van de temperatuur van de ruimtelucht, door het oppervlak in de omgeving opgenomen.

Referenties